Virtuele coach helpt trainers bij gedragsverandering

“Toen ik voor het eerst kennismaakte met virtual reality, zag ik wat voor impact het heeft, hoe krachtig die technologie is. We nemen wat we zien voor waar aan.” Virtual reality is volgens Jet de Vries een technologie met veel potentie, ook voor toepassingen in de topsport. Met haar bedrijf 2SU Academy B.V. stort Jet de Vries zich op virtual reality-technologie voor (topsport) Coaching.

Waarom is jullie VR anders dan dat van andere gelijksoortige bedrijven?

Positieve psychologie is het uitgangspunt bij de zelfhulp en coaching die Jet de Vries biedt met haar Academy “We gaan uit van positieve psychologie, waarbij we minder kijken naar negatieve emoties en tekortkomingen, maar veel meer kijken naar positieve aspecten als zingeving en je persoonlijke ontwikkeling en onderliggende communicatie. Kortom: met coaching willen we persoonlijke positieve aspecten benadrukken.”

Met een klein team om zich heen  bouwt Jet de Vries samen met Covince.com applicaties voor smartphones, ondersteund voor virtual reality, als verlengstuk van coaching.  “ Ik zie vooral een gat tussen de goede gesprekken in de praktijk, en het dagelijkse gevecht met persoonlijke doelen en acties tussen topsport coaches en hun team.  Dat is waar het echt moeilijk wordt voor mensen. Ik ben ervan overtuigd dat de technologie zoals apps en virtual reality, hierbij ondersteunend werken.”

“Met VR kun je echt een sfeer creëren, dat lukt je minder goed met een film. De ervaring wordt krachtiger, de beleving is sterker. In onze VR-scenario’s zitten verschillende systemen waarmee je bepaalde ervaringen kan intensiveren, bijvoorbeeld een stressreductie omgeving waarmee je kunt oefenen om je hartslag bewust te verlagen en metingen op basis van onderlinge communicatie. Hierbij moet je dan vooral denken aan intonatie, klankvorming, woordkeuzes, positief stimulerend woordgebruik etc.”

Hoe helpt VR (sport) coaches en leidinggevenden?

“Je kan er het doorbreken van belemmerende patronen mee oefenen. Of een presentatie die je spannend vindt, beleven met diverse soorten publiek. Het is interessant voor exposure therapy, niet alleen bij fobieën maar ook bijvoorbeeld slagingsangst. Mensen die het door hun perfectionisme niet aankunnen als hun een podium wordt geboden, kan je via VR in aanraking brengen met doelen die mogelijk zijn en blootstellen aan datgene waar ze aan willen werken. Dat gebeurt in een veilige setting, waardoor mensen zich meer blootgeven dan normaal. ”

Wat wil je overbrengen tijdens jouw trainingen en hoe doe je dat?

“Ik wil topsportcoaches de mogelijkheid geven om er nu mee te beginnen en samen te kijken welke apps ze nodig hebben, want ik kan dat niet allemaal alleen ontwikkelen. Ik heb veel ideeën, maar elke coach weet wat er specifiek nodig is om zijn team te helpen. Je krijgt een demonstratie van wat we aan het doen zijn, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn van VR-coaching. En je ervaart het zelf, want ik neem VR-brillen mee zodat je je kan onderdompelen in de virtuele wereld! Je ziet via filmpjes hoe je het als coach kan inzetten en wat het doet met iemand die gecoacht wordt”.